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dc.creatorMACÊDO, Marcos Roberto Campos de-
dc.creator.Latteshttp://lattes.cnpq.br/9177830263950873por
dc.contributor.advisor1NAVARRO, Francisco-
dc.contributor.advisor1Latteshttp://lattes.cnpq.br/0628582355687773por
dc.contributor.referee1NAVARRO, Francisco-
dc.contributor.referee1Latteshttp://lattes.cnpq.br/0628582355687773por
dc.contributor.referee2SILVA, Melaine Mont´Alverne Lawall-
dc.contributor.referee3VENEROSO, Christiano Eduardo-
dc.contributor.referee3Latteshttp://lattes.cnpq.br/0537304422291084por
dc.contributor.referee4VIDAL, Flavia Castello Branco-
dc.contributor.referee4Latteshttp://lattes.cnpq.br/0085459127860829por
dc.date.accessioned2018-05-22T11:40:10Z-
dc.date.issued2018-04-14-
dc.identifier.citationMACÊDO, Marcos Roberto Campos de. Expressão gênica de MTOR, MURF-1 e MAFBX em ratos wistar suplementados com whey proteins por doze semanas. 2018. 164f. Dissertação (Programa de Pós-Graduação em Saúde do Adulto /CCBS) - Universidade Federal do Maranhão, São Luís.por
dc.identifier.urihttps://tedebc.ufma.br/jspui/handle/tede/tede/2248-
dc.description.resumoIntrodução:As proteínas dosoro doleitetêmsidomuitoutilizadas porpraticantes deatividades físicaseatletas, especialmentepor possuíremaltovalor nutricional eapresentaremrelaçãocomprovadacomahipertrofiamuscular. Suaimportância muitas vezes ésuperestimada, levandoatletas eindivíduos praticantesdeatividades físicas aconsumiremdoses muitoelevadas deproteínas, semagarantiadebenefícios adicionais. Objetivo:Verificar oefeitodasuplementaçãodediferentesdoses deWheyProteinsdurante12semanasnaexpressãogênica deMTOR, MURF-1eMAFBxenaalteraçãododiâmetrocelular domúsculogastrocnêmio.Metodologia:A presentepesquisateveaprovaçãonaComissãodeÉticanoUsodeAnimais-UFMA(protocolo nº23115.014424/2015-54). Delineamentoexperimental, com38Rattus novergicusmachos da linhagemWistar com idade inicial de 60 dias emassacorporal de250g, distribuídos aleatoriamenteemquatrogrupos,sendoumcontrole etrêsdeintervenção, identificados pelo valor dadosagemdosuplementoWheyProteins(2,4e6g/kg/dia) durante12semanas,peloprocedimentodegavagem, três vezes aodia, comumahoradediferençaentresi. Aofinalde12semanas desuplementação, seguiu-seumperíodode24horas dejejum, composterior eutanásia por sobrecargadecetamina/xilazina (75:10mg/kg), emseguidaextraiu-seaporçãobrancadomúsculogastrocnêmicodireito, armazenou-senasoluçãoRnaLatter,foi armazenadoa -80ºC, sendosubmetidoàanálisedereaçãodecadeia depolimeraseemtemporeal.Omúsculo gastrocnêmioesquerdofoi destinadoaanáliseshistológicas.Tabulou-seos dados eanalisou-secomestatísticadescritivaeanalítica(Shapiro-Wilk (p>0,05),Anova(p<0,05) ePós testedeTukey(p<0,05)).Resultadose Discussão:Aexpressãogênica deMTOR mRNAtevesignificância estatísticainferior nos grupos Whey2, Whey4e Whey6emrelaçãoaogrupocontrole, naordemde100%, 97% e96%, respectivamente.Do mesmomodo, aexpressãogênica deMURF-1 mRNAtevesignificânciaestatísticainferior nos grupos Whey2,Whey4e Whey6emrelaçãoaogrupocontrole,naordemde65%, 75% e84%, respectivamente.Emlinha, aexpressãogênica MAFBXmRNAtevesignificânciaestatísticainferior nosgrupos Whey2, Whey4e Whey6emrelaçãoaogrupocontrole, naordemde99%, 97% e99%, respectivamente. Nãohouvediferençaestatísica naáreacelular domúsculogastrocnêmioentreosgrupos. Conclusão:Portanto, asuplementaçãodeWheyProteinsnas doses de2, 4e6g/kg/dia durante12semanas emanimaissedentáriosnãofoi capazdeaumentar aexpressãogênicadeMTOR mRNA, noentanto, foi capazdereduziraexpressãogênicade MURF-1 mRNAeMAFBX mRNA.por
dc.description.abstractIntroduction: The whey proteins have long been used by practitioners of physical activities and athletes, especially because they have high nutritional value and present proven link with muscle hypertrophy. Its importance is often overestimated, leading athletes and physical activity individuals to consume very high doses of protein, without the guarantee of additional benefits. Objective: To verify the effect of the supplementation of different doses of Whey Proteins during 12 weeks in the gene expression of MTOR, MURF-1 and MAFBx and in the alteration of the cellular diameter of the gastrocnemius muscle. Methodology: The present study was approved by the Ethics Committee on Animal Use (UFMA protocol no. 23115.014424/2015-54). Experimental design, with 38 male Rattus novergicus Wistar rats aged 60 days and body mass of 250g, were randomly assigned to four groups, one control and three intervention groups, identified by the Whey Proteins supplementation dosage (2, 4 and 6 g/kg/day) for 12 weeks by the gavage procedure three times a day, one hour apart. At the end of 12 weeks of supplementation, a 24-hour fasting period followed by euthanasia over ketamine/xylazine overload (75:10 mg / kg), the right white gastrocnemius muscle was removed and stored in the Rna Latter solution, then it was stored at -80 ° C and subjected to real-time polymerase chain reaction analysis. The left gastrocnemius muscle was intended for histological analysis. Data were then tabulated and analyzed with descriptive and analytical statistics (Shapiro-Wilk (p>0.05), Anova (p<0.05) and Tukey's test post (p<0.05). Results and Discussion: Gene expression of MTOR mRNA had lower statistical significance in the groups of Whey 2, Whey 4 and Whey 6 than in the control group, in the order of 100%, 97% and 96%, respectively. Likewise, the gene expression of MURF-1 mRNA had lower statistical significance in the groups of Whey 2, Whey 4 and Whey 6 than the control group, in the order of 65%, 75% and 84%, respectively. In line, the gene expression MAFBX mRNA had lower statistical significance in the groups Whey 2, Whey 4 and Whey 6 in relation to the control group, in the order of 99%, 97% and 99%, respectively. There was no statistical difference in the cellular area of the gastrocnemius muscle between the groups. Conclusion: Therefore, supplementation of Whey Proteins at doses of 2, 4 and 6 g / kg / day for 12 weeks in sedentary animals was not able to increase the gene expression of MTOR mRNA, however, it was able to reduce the gene expression of MURF -1 mRNA and MAFBX mRNA.eng
dc.description.provenanceSubmitted by Daniella Santos (daniella.santos@ufma.br) on 2018-05-22T11:40:10Z No. of bitstreams: 1 MarcosMacêdo.pdf: 6850451 bytes, checksum: bcda56a4eb95ed1e17cc00cf6541f42d (MD5)eng
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2018-05-22T11:40:10Z (GMT). No. of bitstreams: 1 MarcosMacêdo.pdf: 6850451 bytes, checksum: bcda56a4eb95ed1e17cc00cf6541f42d (MD5) Previous issue date: 2018-04-14eng
dc.description.sponsorshipCAPESpor
dc.formatapplication/pdf*
dc.languageporpor
dc.publisherUniversidade Federal do Maranhãopor
dc.publisher.departmentDEPARTAMENTO DE EDUCAÇÃO FÍSICA/CCBSpor
dc.publisher.countryBrasilpor
dc.publisher.initialsUFMApor
dc.publisher.programPROGRAMA DE PÓS-GRADUAÇÃO EM SAÚDE DO ADULTO/CCBSpor
dc.rightsAcesso Abertopor
dc.subjectWhey Proteins, MTOR, MURF-1, MAFBX, Gastrocnêmiopor
dc.subjectWhey Proteins, MTOR, MUFR-1, MAFBX, Gastrocnemius.eng
dc.subject.cnpqNutrição e Alimentação Animalpor
dc.titleExpressão gênica de MTOR, MURF-1 e MAFBX em ratos wistar suplementados com whey proteins por doze semanaspor
dc.title.alternativeGene expression of MTOR, MURF-1 and MAFBX in wistar rats supplemented with whey proteins for twelve weekseng
dc.typeDissertaçãopor
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